Hoe zorg je ervoor dat je kat geen last krijgt van wormen?

Wanneer je kat wormen krijgt, is dit erg vervelend en dit wil je graag voorkomen, zodat je kat zo gezond mogelijk blijft. Gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen en manieren om er vanaf te komen nadat je kat wormen heeft gekregen. Om deze manieren te leren is het verstandig om even door te lezen. Ook kun je hier vinden hoe je ervoor kan zorgen dat je kat zo gezond mogelijk blijft. Ook is het natuurlijk erg belangrijk dat je kat geen last heeft van een voedseltekort na het oplopen van wormen.

 

Hoe voorkom je wormen?

Katten zijn oorspronkelijk jaagdieren en daardoor eten ze vaak rauw vlees. Het eten van rauw vlees is niet per se slecht voor je kat, want dit doen ze van nature al, maar het is wel mogelijk dat je kat hierdoor wormen op loopt. Verder is het mogelijk dat een kat wormen oploopt door op plekken te komen waar andere dieren hun behoefte hebben gedaan. Ook kunnen kittens wormen oplopen via de moedermelk van de moederpoes. Dus om dit te voorkomen is het ontwormen kat erg belangrijk. Doe het minimaal 4 keer per jaar, dit is het advies van de dierenarts. 

 

Natuurlijk kun je al deze mogelijke redenen voor het oplopen van wormen voorkomen door je kat een beetje meer in de gaten te houden af en toe. Dit kan echter een stuk lastiger zijn dan dat bij een hond. Een hond zul je namelijk dagelijks uitlaten, terwijl katten meer hun eigen gang gaan. Daarom is het voorkomen van het oplopen van wormen relatief lastig. Dit maakt het extra belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je kat wormen heeft of niet. Dit kun je zien door te kijken naar het braaksel en naar de ontlasting. Zorg ervoor dat je als je wormen ziet zo snel mogelijk actie onderneemt. 

 

Wat voor problemen veroorzaken wormen?

De wormen zullen zich voeden op de voedingsstoffen in het lichaam van de kat en dit betekent dat de kat zelf mogelijk niet meer voldoende eten heeft. Je kunt erachter komen dat je kat wormen heeft op meerdere manieren. Het eerste symptoom zal zijn dat de kat voedingstekort verschijnselen zal hebben, terwijl de kat nog wel hetzelfde eet. Verder kan het zijn dat de kat een ruwe huid krijgt en als laatste kun je soms eitjes van de wormen in de ontlasting vinden.