Op zoek naar LP hoezen?

Waar is de tijd gebleven? Waar is de tijd gebleven dat je mensen met papieren draagtassen vol met LP hoezen zag lopen? Waar is überhaupt de LP hoes gebleven? Nu alles digitaal en vooral erg moeilijk moet, lijken de :LP hoezen een stille dood te sterven.Het worden collectors items. Toch kun je nog steeds papieren LP hoezen laten maken, zoals dat natuurlijk ook geldt voor papieren draagtassen.

Wat hebben we genoten van de LP hoezen, soms nog mooier dan het album zelf

Wat hebben we in het verleden genoten van LP hoezen. Ze waren soms even iconisch als de geluidsdragers zelf. Aan de LP hoezen kon je de band of de uitvoerende al herkennen. Tegenwoordig zijn het echter verworden tot collectors items. Wie kent bijvoorbeeld niet de hoes van het album Rumours van Fleetwood Mac.  En opzienbarend waren zeker ook de LP hoezen van Jimi Hendrix. Hij baarde opzien in 1968 met de hoes van het album Electric Ladyland. Op deze hoes waren blote borsten te zien en dat was heel wat in die tijd. 

Meester in het maken van LP hoezen

Ook Grace Jones bleek een meester in het maken van LP hoezen. Neem haar album Nightclubbing waar ze te doen is met een zeer strak en gemillimeterd kapsel en een sigaret in de mondhoek.  Vraag mensen naar de hoes van Born in the Usa van Bruce Springsteen en iedereen weet hoe die het er uitziet. Je ziet het achterste van Bruce, een cap in de achterzak en de kleuren van de Stars en Stripes. Enorm herkenbaar!

The Beatles en het bekende zebrapad

Iron Maiden en LP hoezen bleek ook altijd een gouden combinatie. Het waren vooral de felle kleuren die deze hoezen zo herkenbaar maken.  Killer is wat dat betreft een mooi voorbeeld van een hoes van deze hardrock band.  Legendarisch zijn ook al de LP hoezen van The Beatles en zeker die van het album Abbey Road uit 1969. Daar wandelen de vier bekende Beatles een zebrapad over. Dat zebrapad werd later door de fans bezocht. Fans liepen zelf over dit zebrapad en lieten zich gelijk The Beatles daar fotograferen.  Ook een band als Black Sabbath viel op met soms angstaanjagende LP hoezen.

Gedoen om de LP hoes van Nirvana’s Never Mind

Nirvana kreeg onlangs overigens nog gedoe met de LP hoes van Never Mind. Daarop is een klein jongetje te zien dat naakt en onder water zwemt. De jongen van toen is nu een oude heer en die wil alsnog geld zien voor het gebruik van de foto. Want daar heeft hij nooit toestemming voor gegeven.